هندوانه؛ میوه ای پر فایده و خنك برای تابستانی گرم

هندوانه میوه ای شیرین و آبدار است كه نه تنها باعث رفع تشنگی در هوای گرم تابستان می شود بلكه اثرات بسیار مفید دیگری نیز دارد كه برای ما نا شناخته است. به همین دلیل سعی كرده ایم طی این مطلب، فواید بی شمار آن را برای شما بیان كنیم.

هندوانه منبع غنی ویتامینA( به شكل بتاكاروتن ) و ویتامینC می باشد. این میوه پرفایده التهاباتی را كه در بیماری هایی مثل آسم، تصلب شرائین، سرطان روده و التهاب مفاصل وجود دارد، از بین می برد.

همچنین منبع خیلی خوبی از آنتی اكسیدان كاروتنوئیدی بنام لیكوپن می باشد. لیكوپن یك رنگدانه شیمیایی است كه باعث ایجاد رنگ قرمز در هندوانه می شود و اثرات ضد اكسیدانی قوی دارد. این آنتی اكسیدان به تمامی نقاط بدن رفته و رادیكال های آزاد را خنثی می كند.

رادیكال های آزاد مولكول هایی هستند كه باعث تخریب بسیاری از بافت های بدن می شوند.

اثرات تخریبی رادیكال های آزاد در بدن شامل موارد زیر است:

1- باعث اكسیده شدن كلسترول می شوند، در نتیجه كلسترول به دیواره رگ های خونی می چسبد و می تواند باعث بروز حملات قلبی و سكته شود.

2- باعث انقباض و بسته شدن راههای تنفسی و درنتیجه تشدید حملات آسم می شوند.

3- باعث افزایش التهابات ناشی از استئوآرتریت1 و آرتریت روماتوئید2 می شوند، در نتیجه تخریب مفاصل را در این شرایط بیشتر می كنند.

4- باعث آسیب سلول های دیواره روده و تبدیل آنها به سلول های سرطانی می شوند.

خوشبختانه ویتامینC و بتا كاروتن بعنوان آنتی اكسیدان های قوی ( كه هر دو در هندوانه به مقدار فراوان وجود دارند)، رادیكال های آزاد را به دام انداخته و از اثرات مخرب آنها در بدن جلوگیری می كنند.

در تعدادی از مطالعات علمی ثابت شده است كه دریافت بالای ویتامینC و بتاكاروتن، خطربروز بیماری های قلبی، اسپاسم راه های تنفسی در بیماری آسم و سرطان روده را كاهش می دهد و نیز شدت علائم استئوآرتریت و آرتریت روماتوئید را كم می كند.

یك لیوان هندوانه 20درصد نیاز روزانه به ویتامینC و 14 در صد نیاز روزانه به ویتامینA را تامین می كند.

هندوانه از لحاظ ویتامین های گروهBنیز كه برای تولید انرژی لازم هستند، غنی است و منبع خوبی از ویتامین هایB1،B6،B5 (اسید پانتوتنیك)، بیوتین (یك نوع ویتامینB) و نیز منیزیوم، پتاسیم و فیبر غذایی است. پس می توان گفت كه دارای ارزش غذایی بالایی است.

هندوانه دارای آب فراوان و انرژی كمی است در نتیجه نسبت به سایر میوه ها ، مواد مغذی بیشتری در هر كالری دارد كه نشان دهنده اثرات مفید آن در بهبود سلامتی بدن است.

لیكوپن آنتی اكسیدان قوی است كه در گوجه فرنگی بخصوص محصولات پخته آن، هندوانه و انبه به مقدار فراوان وجود دارد و جذب آن از محصولات پخته گوجه فرنگی مثل سس و رب گوجه فرنگی كه مقدار كمی روغن مثل روغن زیتون داشته باشند، به خوبی صورت می گیرد. مطلبی در این رابطه، سال قبل در سایت تبیان به نمایش درآمد كه برگرفته از سایت های علمی است و ما آن را ترجمه كرده ایم كه در بخش ( اجتماعی/ تغذیه/خواص خوراكی ها/ سبزی ها) با عنوان " برای دریافت لیكوپن گوجه فرنگی پخته مصرف كنید" وجود دارد. مطالعه این مطلب حتماً مفید خواهد بود.

مطالعات زیادی در مورد لیكوپن و اثرات ضد سرطانی آن انجام شده است و نشان داده بر خلاف سایر رنگدانه های غذاهای گیاهی كه فقط در حیوانات موثر بوده اند، لیكوپن در مطالعات انسانی هم دارای اثرات ضد سرطانی بوده است. این سرطان ها شامل: سرطان پروستات، سرطان سینه، سرطان رحم، سرطان ریه و سرطان روده بزرگ بوده است.

مطالعه جدیدی در سال 2003 میلادی نشان داد، بیمارانی كه دارای پولیپ آدنومی روده بزرگ3 بوده اند ( كه زمینه ساز سرطان روده است)، لیكوپن خونشان 35 در صد پایین تر از افراد سالم بوده است. همچنین بتاكاروتن موجود در خونشان، 5/25 در صد كمتر بوده كه این تغییر مهم نیست.

ولی تحقیقات جدید ثابت كرده است، فقط مقدار پایین لیكوپن خون (كمتر از70 میكروگرم در لیتر) و كشیدن سیگار، دو عامل خطر مهم در بروز پولیپ آدنومی روده هستند.مقدار كم لیكوپن خون خطر بروز بیماری فوق را 230 درصد و كشیدن سیگار 302 درصد افزایش می دهد كه تاثیر بسیار چشمگیری است.

خاصیت آنتی اكسیدانی لیكوپن، از بیماری های قلبی نیز پیشگیری می كند. جلوگیری از آسیبDNA موجود در گلبول های سفید خون نیز به دلیل اثر آنتی اكسیدانی لیكوپن است.

ارزش تغذیه ای یك برش متوسط هندوانه( یا یك و دو سوم لیوان یا یك شانزدهم هندوانه متوسط) :

مقدار ماده مغذی

ماده مغذی

76/1046 واحد بین المللی

ویتامینA

46/27 میلی گرم

ویتامینC

41/0 میلی گرم

ویتامینB6

23/0 میلی گرم

ویتامینB1

61/0 میلی گرم

ویتامینB5

332 میلی گرم

پتاسیم

46/31 میلی گرم

منیزیوم

43/1 گرم

فیبر غذایی

92 كالری

هندوانه یک میوه بومی آفریقایی است که خوردن آن با دانه اش در جلوگیری از پیری زودرس تاثیر بسزایی دارد. هندوانه این میوه تابستانی،‌ دارای خواص بی شماریست که به نمونه‌هایی از آن اشاره شده است.آب هندوانه دارای ویتامین‌های A، B، C، B2، PP و همچنین پروتئین،‌ چربی،‌ قند،‌ کلسیم،‌ آهن، فسفر و گوگرد و.... می‌باشد.دانه‌های هندوانه هرچند از نظر ویتامین‌های C و A ضعیف است ولی حاوی روی، ویتامین E و چربیهای ضروری می‌باشد.

 

به گزارش سلامت نیوز به نقل از آرمان ؛ به طور کلی امراضی که هندوانه از بروز شان جلوگیری می‌کند عبارتند از: سرطان‌های پروستات، سینه،‌رحم،‌ ریه و روده بزرگ. بنا بر این گزارش: سموم بدن را از طریق ادرار،‌ مدفوع و عرق دفع می‌کند.از لخته شدن خون هم جلوگیری می‌کند.همچنین مغز دانه هندوانه به مقدار 35 گرم در روز برای درمان سوزش ادرار، زخم مثانه،‌ زخم معده،‌ خش خش سینه،‌ خونریزی سینه و تسکین سرفه موثر است و همچنین به هضم غذا هم کمک می‌کند و از پیری زود رس سلول‌های پوست جلوگیری می‌کند.

 

اشخاصی که به وسواس مبتلا هستند، چنانچه روزانه مقداری مربای پوست هندوانه را که با عسل طبیعی تهیه شده است بخورند،‌ حالت وسواس آنها برطرف خواهد شد.پوست سفید داخل هندوانه برای زخم گلو و دهان بسیار مؤثر است و همچنین به دلیل داشتن مقدار زیادی سیترولین (نوعی اسید آمینه) موجب گشادشدن سرخرگ‌ها می‌شود و گردش خون را بهبود می‌بخشد. افرادی که سرد مزاج هستند توجه کنند که هندوانه را با عسل یا شکر میل کنند.در آخر،‌ پیشنهاد می‌کنیم هندوانه را بین دو وعده غذایی تان میل کنید تا در هضم غذایتان اختلال ایجاد نشود.

 

بیشتر: سلامت نیوز (تندرستی): تغذیه:هندوانه را با دانه میل کنید::. . چای سبز

 

بیشتر مردم فقط از خاصیت ضدسرطانی بودن چای سبز آگاهی  دارند اما این ماده متابولیسم بدن را نیز افزایش می دهد. افرادی که سه بار در طول روز چای سبز می نوشند، متابولیسم بدنشان حدود 4 درصد افزایش می یابد. این شاید به این دلیل است که چای سبز حاوی کاتچین است که باعث افزایش سوخت و ساز بدن و ترشحات شیمیایی مغز می شود.

 

2. وزنه زدن

 

ورزش با دستگاه های بدنسازی یکی از سریع ترین راه ها برای سوزاندن چربی های اضافه بدن است. این دستگاه ها باعث افزایش سوخت و ساز بدن می شوند و مقدار زیادی از کالری را می سوزانند. وزنه زدن یکی از بهترین وسایل و تمرینات است. وزنه زدن باعث می شود حتی دو ساعت پس از ورزش هم متابولیسم بالایی داشته باشید. فقط کافیست روزانه 10 بار این حرکت را تکرار کنید. نتیجه آن را خیلی سریع می توانید لمس کنید.

 

3. مصرف آهن

 

اگر آهن خون شما کم باشد نمی توانید اکسیژن کافی به سلول های بدن خود برسانید و نتیجه آن کاهش سوخت و ساز بدن است. بیشتر مولتی ویتامین ها حدود 18 میلی گرم آهن در خود دارند. اگر تمایلی به مصرف قرص های مکمل ندارید، می توانید غذاهایی همچون گوشت قرمز، مرغ، غلات و سویا مصرف کنید که سرشار از آهن هستند. اگر چاق هستید و احساس ضعف دایمی دارید حتما به پزشک مراجعه کنید. احتمالا دچار آنمی هستید.

 

4. آب زیاد بنوشید

 

وقتی در یک زمان حدود دو لیوان آب می نوشید، متابولیسم بدن شما حدود 30 درصد افزایش پیدا می کند. برای سریع تر سوزاندن چربی های اضافه روزانه باید 1.5 لیتر آب بنوشید. با این کار می توانید 17 هزار و 400 کالری را در طول یکسال (حدود 2.5  کیلوگرم) بسوزانید.

 

5. آزمایش تیروئید بدهید

 

آیا سوخت و ساز بدن شما پایین است؟ شاید تیروئید پر کار یا کم کار دارید. غده تیروئید مسوول سوخت و ساز بدن است و اختلال در کارکرد این غده موجب چاقی یا لاغری زیاد می شود. برای این منظور باید نزد پزشک بروید و آزمایش بدهید. اگر این مشکل را داشته باشید با مصرف دارو می توانید آن را برطرف و متابولیسم بدن خود را به حالت عادی بازگردانید.

 

6. ورزش های روزانه

 

اگر هر روز تمرین های ورزشی سنگین داشته باشید می توانید متابولیسم بدن خود را افزایش دهید. به طور مثال، با انجام روزانه حرکات ایروبیک می توانید چربی بیشتری بسوزانید و خیلی سریع تر وزن کم کنید. یا مثلا اگر 10 دقیقه روی تردمیل راه می روید، هر 5 دقیقه حدود 30 ثانیه با سرعت بالا بدوید. هر 5 دقیقه یک بار شیب تردمیل را بالا بیاورید.

 

7. مصرف لبنیات

 

افردی که از شیر، ماست و پنیرهای کم چرب استفاده می کنند حدود 70 درصد بیشتر از افرادی کالری می سوزانند که لبنیات را از رژیم غذایی خود حذف کرده اند. لبنیات سرشار از کلسیم است و نباید آن را از غذای خود حذف کنید. برای جلوگیری از چاقی می توانید از انواع کم چرب استفاده کنید.

 

8. ورزش جدیدی انجام دهید

 

آیا عادت دارید هر روز صبح یا غروب پیاده روی تند انجام می دهید؟ می دانید هر چقدر کاری را بیشتر انجام دهید بدن بیشتر به آن عادت می کند و در نتیجه کالری کمتری می سوزاند؟ اگر می خواهید متابولیسم بدن خود را افزایش دهید و وزن زیادی کم کنید، هر چند وقت یکبار ورزش خود را تغییر دهید. باید در نظر داشته باشید اگر ورزشی انجام می دهید که فقط چند عضو مشخص بدن درگیر آن هستند، زحمت زیادی نمی کشید. باید سعی کنید به همه بافت های بدن خود اکسیژن برسانید.

 

9. ماهی مصرف کنید

 

افرادی که زیاد ماهی مصرف می کنند، لپتین کمی دارند. این بسیار خوب است زیرا لپتین زیاد باعث کاهش سوخت و ساز بدن می شود. سعی کنید در طول هفته 3 تا چهار وعده ماهی هایی همچون سالمون مصرف کنید.

 

 

بیشتر: سلامت نیوز (تندرستی): سلامت:9 روش برای سوزاندن سریع چربی::.

 

انرژی